Тест за отговорност

Всичко, което правим и не правим е наш избор. Всеки избор е белязан – от една страна с личната ни отговорност, че сме го направили и от друга – със умението да го понесем.

Отговор-ност са отговорите на въпросите, които си задаваме преди избора и след него. Въпроси към нас и отговори от нас. Между нас и отговорността няма хора и обстоятелства. Сами сме  – с питанията и отговорите. Колкото по-дъбоко и открито се питаме и си отговаряме, толкова по-точна и ефективна за нас ще е отговорността ни.

Без да се питаме и без да си отговаряме творим без-отговор-ност. А без-отговор-ността ражда безрезултатни избори. Тогава започваме да си задаваме редица въпроси и да нагаждаме отговорите така, че друг да е отговорен за безотговорността ни.

Почистването на тялото и промените в мисленето и поведението се случват и дават резултати, само ако се осмелиш да поемеш отговорност. Нужно е да оцениш самодисциплината, последователността и мотивацията си, да си зададеш правилните въпроси и да намериш точните отговори. Едва тогава решавай –  доколко, как и дали да поемеш пътя, за който разказвам тук.

Сляпото следване на чужд опит е без-отговор-ност към себе си и крие рискове за физическото и психическото ти здраве.

Да си призная, аз започнах доста без-отговор-но, но пък имах твърде богата информация и знаех  какви проблеми могат да ме споходят и как да се справя с тях. Не ми се наложи…и може би, защото оценявам късмета си, искам ти да знаеш:

Пътят към отслабване на тялото и разхлабване на ограниченията на душата, се поема с добра подготовка:

* „екипировката“ е информация за програмата на хранене, ползите, вредите и изненадите

* „предварителна подготовка“ съставена е от достатъчно силна мотивация и самооценка за поведението по пътя на промените

* „храна за из път“ – целта, нарязана на порции за всеки етап от пътя

Предстои ни пътуване, в което сме сами срещу себе си и в полза на себе си. Ако  отговорността е тежък товар за твоята раница, по-добре не тръгвай!

Реклама

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s