Целта, нарязана на порции

Цели се високо, защото високата цел мобилизира волята, събужда креативността, извиква повече усилия. Волята ни е нужна, за да не се откажем, креативността – за да се адаптираме в ситуациите и да ги обръщаме в наша полза, усилията – за да издържим пътя и да достигнем целта.

Моят „баскетболен кош“ (здравето ми) беше доста висок за мен, а физическата ми форма ме поставяше в графа „извън отбора“. Но аз исках да съм в отбора на играчите и да мога да вкарам кош.

Насилих волята, за да ме поведе към целта – коша. Направих 3 прочистващи дни, в които се хранех само с плодове. Хареса ми – имаше резултат. Килограмите падаха бързо, чувствах повишена жизненост…исках да продължа „тренировките“, за да вляза в отбора…

Включих и усилията, защото бях поела пътя към целта. Продължих да прочиствам още два дни, после удължих с още два и така достигнах 10. Бях изгубила 12 килограма и вече тренирах с отбора. Издържах много дисциплинирано и преходното хранене, така отбелязах няколко попадения в коша – хипертонията я нямаше, холестерола беше намалял значително.

Събудих креативността си, защото целта стана все по-видима и жалана. Исках да задържа мястото си в отбора, да усвоя тънкостите и техниките на играта, които да ме направят един добър играч. Започнах да търся информация, специалисти-наставници и не спирах да тренирам и да разширявам уменията си, експериментирах разумно и не допусках рискове, които да ми причинят травма.

След 2 години тренировки при всяка стрелба вкарвах кош. Бях в отлично здраве, прекрасна физическа форма и сякаш плувах с лекота в живота.

Целта беше висока и трудно постижима от изходната ми позиция, но успях защото:

  • имах висока цел, която не превърнах в самоцел

  • извървях си пътя без да прескачам стъпалата по него и без да ги вземам две в едно

  • следвах пътя си без да бързам, наслаждавах се на всеки етап от него

  • ценя и уважавам постигнатото от мен

  • помня усилията, които съм положила и не допускам да влязат в графа „напразни“

Когато започнах, не съм си и мечтала да намаля теглото си с 40 кг. Вероятно това, че не мислех за цифрите от кантара, а за много повече от това, направи високата ми цел постижима. Снижаването на теглото не би могло да е успешна цел, а само следствие на високата цел.

Високата цел ни извежда по-високо. До нея се достига по стълба. Всяко стъпало е малка цел, която ни издига все по-високо и по-близо до голямата цел. Колкото стъпалата са по-ниски, толкова по-лесно се преодоляват. По-бързо и сигурно е изкачването на множество ниски стъпала, отколкото на малко, но високи. Представи ли си вече стълбите?

Е, избери, коя и как да изкачваш!

Аз, Ива отдавна направих своя избор и се уверих, че промененото и съживено тяло променя и обновява духа.

КОШ!

Реклама

11 thoughts on “Целта, нарязана на порции

 1. nana каза:

  I az se vklychvam v otbora. Dnes mi e parvi den ot trenerovkata.

  Харесвам

 2. nana каза:

  I az se vkluchvam v otbora. Dnes mi e parvi den.

  Харесвам

 3. Angela каза:

  Реших да се спусна в практично анализиране на съветите ти, Ива, за отслабването на тялото и отслабването на съпротивите на душата. После реших да изиграя играта докрай. Днес, след точно 10 дни, изпитвам усещането, че този ритуал да „отслабвам с ИВА“ ще се превърне в мания за мен. Пасна ми по мярка – на тялото и на душата! Не вярвам на очите си, Ива! Просто не е за вярване! Благодаря ти! БЛАГОДАРЯ!

  Харесвам

 4. Valentina каза:

  Blagodaria ti mila!Privetstvam te,pregrashtam te silno i te celuvam za vsichko koeto pravish i za vsichko koeto si!!!!
  Obicham te!!!Mnogo!!!
  Valia :)))

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s