Преходите в живота са микс между старо и ново, нещо като нищо, но стъпало към начало! Преходът има за цел да взема от старото, но и да въвежда новото, затова съдържа и двете. Всеки преход се нуждае от необходимата продължителност, за да си свърши работата. Ако го съкратим, може и да не стигнем до там, за където сме се запътили и да се озовем неподготвени в новото. Ако останем в него прекалено дълго, значи някъде сме зациклили – или не можем да се откъснем от старото, или не сме се понаучили от него, или още нищо не знаем за новото. Във всички случаи зациклянето в прехода е застой, страх, невежество, гнилост. Добрият преход е плавен. Той съдържа и ползва най-доброто от старото. Дръзко въвежда новото, като го усилва и го прави доминиращо без да забравя и без да отхвърля. Преходът е мъдър приемник.
Е, време е да те въведа в моето преходно хранене, но да не пропусна да ти кажа – то е своеобразен тест за глупост. Лидия Ковачева казва, че и глупакът може да гладува, но само умният съзнава значението и провежда отговорно така нареченето от нея „захранване“. То е изключително важно и безотговорността към него може да увреди тялото, може и да не го увреди, но ползите от очистването бързо ще се заличат.
Напомням! Тук ти разказвам моя опит. Отговорност към себе си носиш само ти! Информирай се и се консултирай! Аз съм го правила и го правя, когато ми е нужно!
Моето преходно хранене:
Колко дълго го правя?
Когато съм се хранила с плодове не повече от 5 дни не провеждам специално преходно хранене. Включвам в храната си през следващите 2-3 дни зеленчуци, ядки и варива. Не се нахвърлям като прегладняло псе на храната!
Ако провеждам почистващо хранене повече от 5 дни, но най-много 10, преходното хранене е с продължителност толкова, колкото е броя на почистващите дни.
Независимо колко над 10 са почистващите ми дни (понякога достигам и 25), преходното хранене е винаги 10 дни. Този десетдневен преход е основата, върху която си съставям и по-кратките преходни хранения. Е, няма да ти кажа и това, нека ти дам възможност за творчество, защото и преходът като всичко останало в живота изисква да сме творци, а това умение се развива като се тренира. Няма да ти отнемам правото на тренировка! 🙂
Какво и ям, кога и как?
Ден 1 – На обяд и за вечеря ям салатка от предпочитан зеленчук – морков, зеле, краставица, домат, маруля, но без лук и чесън, без сол и мазнина, подправям само с лимонов сок. Количеството е малко и сдъвквам много добре, докато стане на каша в устата. Другата важна храна в този ден са суровите бадемови ядки – 5-7 броя на хранене след салатката. В останалото време си хапвам плодове. За да облекчим работата на храносмилателната система и да помогнем по-доброто усвояване на хранителните вещества е нужно суровите бадеми да се накиснат във вода около 24 часа преди консумацията им. Съдът да е в хладилник, а след достатъчното им навлажняване водата се оцежда и ядките се съхраняват на студено.
Ден 2 – Към салатката и ядките в двете хранения прибавам по един сварен /желателно на пара/, но не голям картоф.
Ден 3 – Храненето е като ден втори, но порциите се увеличават леко и постепенно, ядките са 10-15 броя, а картофите – два, но не огромни:)
Ден 4 до 7 – Увеличавам количеството на салатите и ядките. На седмия ден бадемите могат да достигат до 300 грама дневно, разпределени в обяда и вечерята. Вече може да се яде задушена, замразена царевица (или прясна сварена, ако е в сезона на млечната зрялост), задушен морков, броколи, карфиол, брюкселско зеле, зелен боб. Включва се и леща – само сварена, оцедена от водата и подправена на вкус с чубрица и други зелени подправки. През този период към зеленчуците използвам всякакви растителни сухи и пресни подправки. Плодовете ям като сутрешна и следобедна закуска. Салатите омазнявам със смес от смлени сурови семена (слънчоглед, сусам, лен) или орехови ядки.
Ден 8 до 10 – Включвам кафяв ориз (само сварен) и си приготвям по свой избор ястия от всички включени до момента храни. Вече може леко да се осолява храната с калиева сол (и ниско съдържание на натриев хлорид), подправям с лук и чесън.Внимателно по малко включвам грах, боб, нахут, соя. Смесвам ги по избор и се получават страхотни ястия.
Особени моменти през периода на преходното хранене:
Преходното хранене е най-подходя момент да намалим или изключим солта от менюто си. Преди да започна да практикувам почистването на тялото с плодове, обичах храната ми да е добре осолена. През преходното хранене усетих истинския вкус на зеленчуците, варивата, семената, подправките и установих, че те са приятно солени и без добавка на сол. Натуралният им вкус има особено „очарование“ и ми хареса – ново и непознато за мен усещане.
ВАЖНО! Ако по време на преходното хранене се появи разтройство, то е признак или за погълнато по-голямо количество храна като цяло, или повече нова храна. В този случай спирам храненето за 12 до 24 часа, пия само на вода и цитросов сок, след което продължавам захранването. Лекарства за спиране на разтройството, за стомашни болки, главоболие или други временни неразположения не вземам!
Когато за първи път консумирам повече солена храна, по повърхността на устната кухина за дълго имам усещане на лека изтръпналост и метален вкус. Чистото тяло реагира на изкуствената добавка сол и се стреми да я изхвърли. Рязкото включване на сладки, кисели, печени и мазни храни след преходното хранене – предизвиква разтройство само минути след консумацията. Така тялото ни казва – какво иска и какво отхвърля, без да се интересува дали на нас ни е вкусно или не. То си има свой вкус – вкусът на здравето и истинската храна, която храни живота в него.
Вече ми омръзна да го пиша, и на теб вероятно да го четеш, но няма да спра да напомням – всеки поема лична отговорност какво и колко да яде или не. Консултацията със специалист, както и търсенето на инфорамация не е срам, а чест и почест, които сам си оказваш!
И преходното хранене е усдоволствие и завършва с успех, ако се прави с любов към себе си. Успелите са също хора като теб и способни колкото теб.Критерия за успешност е не покачване на килограмите, а продължаващо намаляване, макар и по-бавно, отколкото през периода на очистване.
Аз – Ива те подкрепям.
Предстои да публикувам мои рецепти от преходните ми хранения.